You are currently viewing Egy probléma, amely akár 2 évvel is megrövidítheti kedvenced életét

Egy probléma, amely akár 2 évvel is megrövidítheti kedvenced életét

  • Post author:
  • Post category:Blog
  • Post comments:0 Comments

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy egy könnyen megelőzhető probléma, akár éveket is elvehet kedvenced életéből? Nem tennél meg bármit, hogy megelőzd, vagy legalábbis enyhítsd ezt a problémát?

A kutyusok körében az elhízás egy nagyon súlyos probléma, amely pusztítja az egészségüket négylábú családtagunknak. Egyes becslések szerint a kutyák 54%-a az egyesült államokban túlsúlyos, azaz több mint a fele. Magyarországon a helyzet viszonylag jobbnak mondható. Egy 2015-ös felmérés szerint hazánkban, a kutyák mindössze 11%-a minősül túlsúlyosnak. (Habár azt érdemes megjegyezni, hogy ez a kutatás, rövid idő alatt zajlott le, ami csökkenti a reprezentativitást.)

Ha a számok nem is olyan elrettentőek itthon, nem árt komolyan venni ezt a problémát és odafigyelni a kutyus egészségére, hiszen az elhízásnak köszönhetően akár 2 évvel is megrövidülhet a kutya élettartama.

Mi okozhatja az elhízást?

 Akárcsak az embereknél a két legfőbb ok a kutyáknál is hasonló. Ez pedig a túlzott, nem megfelelő kalóriabevitel, túletetés, illetve a mozgásszegény életmód, vagy akár a kettő kombinációja is.

Honnan tudjuk, hogy a kutyánk elhízott?

 

A következőképpen állapíthatjuk meg könnyen, hogy kutyánk elhízott-e:
  1. A bordák könnyen érezhetőek
  2. A has nem lóg be, felhúzva látható
  3. A derék felülnézetből látható.
Elhízott lehet akkor ha:
  1. A bordák nehezen érezhetőek, a zsír alatt
  2. Belógó gyomor, könnyen megmarkolható tenyérnyi háj
  3. Széles és lapos hát
  4. Nem látható a derék

Hogyan tudjuk megelőzni és hogyan küzdhetünk ellene?

 

1. Tegyük a mozgást mindennapos szokássá

Természetesen nem minden kutyának kötelező a napi hosszabb séta, de fontos, hogy a kutyus mozogjon egyhuzamban legalább 30 percen keresztül.

Ahány kutya annyi igény, mindegyik más fajta aktivitást, mozgásformát élvez. Itt van néhány tipp, ami segíthet megmozgatni a kutyást:

  • Játék: különösen a teniszlabda, amiért szinte minden kutya megőrül, és remek mozgás is egyben.
  • Túrázás: nagyszerű kikapcsolódás nekünk is és a kutya is garantáltan élvezni fogja a sok ingert, és rengeteget tud közben rohangálni
  • Biciklizés: Ha kutyusunk nagyon aktív, meg próbálhatjuk, magunkkal vinni miközben biciklizünk, és hagyjuk, had fusson szabadon mellettünk.
  • Laza séta: Nincs is jobb, mint egy kis séta, ami felpezsdíti a vérkeringésünket és kutyánk rengeteg szagnak, és különböző ingernek van közben kitéve.
  • Úszás: Szintén egy remek mozgásforma, amely különösen hasznos ízületi gyulladásban szenvedő, vagy ízületi gyulladás jeleit mutató kutyáknak.

2. Ne etessük túl a kutyát

Az egyik leggyakrabban ismételt tanácsa, de nem véletlenül: Csökkentsük a kutya napi kalóriabevitelét. Gondolj csak bele! Nem biztos, hogy ami 2 éves korában megfelelő mennyiségű adag volt neki, az 8 éves korában is megfelelő lesz. Beszélj nyugodtan akár a saját állatorvosoddal is, hogy tudd, mi a kedvenced számára a megfelelő táplálási mennyiség. Figyelembe kell azt is venni, hogy a tápok címkéjén feltüntetett táplálási útmutatók, nem mindig helyesek. Ha belegondolunk, a legtöbb kutyatáp gyártónak az az érdeke, hogy minél több tápot adjon el.

Csökkentsük a jutalomfalatok adagját, vagy egyszerűen csak cseréljük őket egészségesebb megoldásra. Ezeknek a falatoknak nagy kihatása van a kutya egészségére. Figyeljünk oda és próbáljuk meg elkerülni az egészségtelen, rossz minőségű jutalomfalatokat, amelyek tele vannak gabonával, szénhidráttal, cukorral és zsírokkal.

Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem adhatunk a kutyának jutalomfalatot, de figyeljünk oda mit adunk nekik. Az egyik legjobb választás lehet a 100%-ban húst tartalmazó falatok, vagy akár a nyers fagyasztott, szárított húsok.

 

3. Óvd meg kutyád ízületeit

Az ízületek gondozása elengedhetetlen, a kutya súlykezelésében. Az elhízás az ízületek egyre súlyosabb terheléséhez vezet, ami később gyulladást okozhat, mely még kevesebb mozgást tesz lehetővé egy ördögi kört kreálva ezzel.

A diétán és a rendszeres mozgáson felül, a legjobb módja annak, hogy megőrizd kutyád ízületeinek egészségét, ha valamilyen táplálék kiegészítő vitamint használsz. Ilyen például a glükozamin, az MSM vitaminok.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb kutyafajták at hamarabb érinti, és sokkal jobban szenvednek ízületi gyulladásoktól, problémáktól. Minél nagyobb termetű kutyád van, annál előbb célszerű megfontolni, hogy elkezdjünk-e valamilyen, fentebb említett táplálék kiegészítőt adni a kutyusnak.

Vélemény, hozzászólás?