You are currently viewing Miért élnek a fajtatiszta kutyák kevesebb ideig mint keverék társaik? És egyáltalán igaz ez?

Miért élnek a fajtatiszta kutyák kevesebb ideig mint keverék társaik? És egyáltalán igaz ez?

  • Post author:
  • Post category:Blog
  • Post comments:0 Comments

Gondolkoztál már valaha azon, hogy milyen betegségek jelenthetnek veszélyt kedvencedre és mennyi is az az idő, amit veled tölthet? Legtöbbünk nem mereng hosszasan ezeken a kérdéseken, de azért mindenkinek átfut egyszer kétszer az agyán vajon mennyi időt tölthet még el négylábú kedvencével?

Ha fajtatiszta kutyusod van, ez a cikk segíthet neked megválaszolni a kérdést.

Annál is inkább, hiszen az egyik legnagyobb kutatáson alapszik. Egy 2014-es kutatás, amelyet 385 ezer, 215 különböző fajtával rendelkező kutyatulajdonosnak küldtek szét. A válaszok 191 különböző fajtát foglalnak magukban, mely 43 207 kutyára vonatkozik.

A kutatás több érdekes tényre is rámutat. Ilyenek például a következők:

Körülbelül háromból egy kutya lesz beteg

 A válaszokból az derül ki, hogy a kutyák valamivel több, mint 65 százaléka nem szenvedett betegségektől. Más szóval a kutyák nagy többsége egészséges, csak úgy, mint az emberek többsége is a legtöbbször. A betegségek, kórok vagy rendellenességek csak a kutyák kisebb részét érinti. (Ez természetesen nem vonatkozik életük utolsó éveire, ahol kutyáknak és az embereknek is egyaránt, egyre több betegséggel kell megküzdeniük.)

Az általános megbetegedések általánosak

 A leggyakoribb betegségek a jóindulatú tumorok, a bőr ciszta, allergia miatti megbetegedések és bőrproblémák, ízületi gyulladás és fertőzések mondhatók. Ezek mind olyan problémák, amelyek az állatorvosi rendelőkben a legnagyobb számban fordulnak elő.

A kutyák rövidebb ideig élnek, mint korábban

 

Talán ez az egyik legvitatottabb pontja a kérdőívnek, miszerint a fajtatiszta kutyák átlagos élettartama mindössze 10 év. Ha ezt az eredményt összehasonlítjuk egy másik, japán kutatás eredményével, ami majdnem 300 000 kutyát, köztük keverékeket is vizsgál, akkor egy 10-14 év közötti átlagos élettartamot kapunk. Ez szám természetesen mérettől függő, hiszen a nagyobb testű kutyák rövidebb ideig élnek.

Érdekes összehasonlítani a 2014-es kutatás eredményeit a tíz évvel ezelőtti 2004-es kutatás eredményeivel, ahol az áltagos élettartam 11 év és 3 hónap volt. E szerint a mérés szerint a fajtatiszta kutyák élethossza 11%-kal csökkent egy évtized alatt. Ha egyenként vizsgáljuk a fajtákat, néhányuk átlagos élethossza még ennél is többet esett, miközben egyes fajtáké nemhogy esett, de még nőtt is, azaz az ő élettartamuk nőtt.

Különösnek tűnhet, hogy egy olyan világban ahol fejlettebb táplálás és jobb egészségügyi gondozás áll lehetőségünkre, kedvenceink mégis rövidebb ideig élnek. A BBC egyik, a fajtatiszta kutyákról is dokumentumfilmet készítő producere szerint az okok világosak: az összezárt génállományok és az emberek megszállottsága a fajta tiszta, népszerű kutyák felé. A kutyákat sokkal inkább a küllemük és nem az egészségük alapján ítélik meg és az a téves felvetés, hogy a tenyésztők különböző tesztekkel ki tudják küszöbölni a problémákat.

A keverék kutyák egészségesebbek, mint fajtatiszta társaik?

Sokan gondolják úgy, hogy a keverék fajták egészségesebbek, mint a fajtatiszták. Az egyik oka ennek a feltevésnek, hogy amikor kettő vagy három fajta összekeveredik, kisebb az esélye annak, hogy a fajta megörökli a faj specifikus betegségeket.

Természetesen nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a keverékek vagy a fajtatiszták a jobbak, az azonban biztosan elmondható, hogy a fajtatiszta kutyáknál nagyobb számban jelentkeznek a különböző megbetegedések.

Vélemény, hozzászólás?